Al 25 jaar gaat Lars Jensen voor het minst veilige ...

Al 25 jaar gaat Lars Jensen voor het minst veilige ...

October 2020

Man In The Shirt

Een blik op het leven van investeerder en ondernemer Lars Jensen laat minstens één consistent kenmerk zien: Hij doet het altijd het minst veilige.

Lars Jensen is zoals maar weinig mensen zijn. Hij heeft nooit lang op dezelfde plek in de wereld gewoond. Hij heeft nooit geprobeerd om mee te gaan met degenen die op hem lijken. Hij heeft nooit genoegen kunnen nemen met een enkele baan. Het werd niet aangemoedigd door een beknopte zelfontwikkelingsraad om "altijd in beweging te zijn", maar het kwam eerder bij hem op om altijd de onbekende omgeving te zoeken.

"Ik zie het niet als onveilig. Ik voel me het meest op mijn gemak in verandering. Ik voel me het beste als ik op weg ben naar een nieuwe plek. Als er juist veel verandering in mijn leven is, ben ik het rustigst ”, zegt Lars Jensen.

 Lars Jensen Scale Capital BARONS

Alleen eropuit


Tegenwoordig is de leidende partner in het investeringsfonds Scale Capital alleen nog voor een kort bezoek aan Denemarken. Hij reist vanuit zijn woonplaats in Zug, Zwitserland, om onder andere naar dit interview te komen over hoe het kwam dat hij, de boerenjongen uit Falster, daar aankwam.

De eerste mijlpaal vond plaats toen hij 20 jaar oud was. Samen met een paar vrienden had Lars Jensen een lange reis naar Australië geregeld. Op de dag van vertrek was iedereen behalve Lars Jensen afgehaakt.

"Het kon me niet schelen, ik moest gewoon weg. En dat ik daar alleen was ben ik op de dag van vandaag juist heel dankbaar voor ”, zegt hij.

“De eerste vijf weken had ik het gevoel dat ik meer over mezelf en het leven leerde dan in de afgelopen vijf jaar. Plots kwam de boerenjongen naar buiten en werd blootgesteld aan het grote stadsleven in Sydney met grappenmakers, strandliefhebbers en drugsverslaafden, en ik dacht gewoon "wauw!" Ik werd aangenomen als portier bij een discotheek tegenover het Opera House. Op een avond kwamen er een paar rugbyspelers een voor een binnen en zette de tent op zijn kop. Ik heb hier super veel geleerd over de manier waarop ik mensen moest hanteren. "

"Die reis was een eye-opener. Ongelofelijk hoe groot de wereld is en hoe anders. Daar werd ik getroffen door de reisvirus en dacht dat het leven voor mij buiten Denemarken ligt. "

Lars Jensen Scale Capital BARONS

Welk leven wil je leiden?


De afgelopen 25 jaar heeft Lars Jensen bewust gedacht: "Ik moet bij het einde beginnen".

“Ik begon met mezelf af te vragen: wat moet ik doen om het leven te leiden dat ik wil leiden? Voor mij gaat het veel over lifestyle-design. Het klinkt misschien ontmoedigend, maar dat heb ik de afgelopen 25 jaar in gedachten gehad. Mijn carrière is erg gedreven door wat ik persoonlijk wilde. Waar ik zou willen wonen. Met wie ik zou willen zijn. Wat ik zou willen ervaren. "

In zijn vroege tienerjaren zette Lars Jensen concrete woorden in zijn doelen. Zijn opvoeding op Falster was vol liefde en veiligheid, maar het geld was nihil.

"We hadden niet veel geld, dus mijn eerste doel was om financieel onafhankelijk te worden. Niet vanwege het geld, maar vanwege de kansen die het zou bieden. ”

Een werkverblijf van twee jaar op het Deense consulaat in Chicago in 1996 werd bepalend voor de toen 25-jarige man. Plots zat Lars Jensen aan tafel met hoogopgeleide handelaren en diplomaten met wie hij zou praten.

Lars Jensen Scale Capital BARONS


“Ik kwam uit een arbeidersgezin, dus de twee jaar in Chicago waren een vormingsreis. Ik opende mijn ogen voor wat je kon bereiken als je het goed deed en voorzichtig was met mijn spullen. Ik leerde correct Deens schrijven, omdat het consulaat erg traditioneel was en ze geen taalfouten accepteerden. "

Vervolgens besloot hij een HD te volgen aan de Copenhagen Business School, en na een paar jaar in Londen een MBA aan de veelgeprezen Babson F.W. Olin Graduate School of Business in Boston.

'Ik wilde graag hoger op komen. Ik wilde een plek zijn waar ik mijn leiderschapsvaardigheden kon testen en beslissingen kon beïnvloeden. Het werd in die tijd erg belangrijk. "

 Lars Jensen Scale Capital BARONS

Uit het hamsterwiel


In 2006 werd Lars Jensen aangenomen als managementconsultant bij KPMG in Londen. Het jaar daarop kwam hij bij Saxo Bank in Londen. De carrière liep op rails, het inkomen groeide. Hij was goed op weg om het leven te hebben ontworpen waarvan hij had gedroomd.

Of was hij?

Op een dag ontving Lars Jensen het boek "The 4-Hour Work Week" van Timothy Ferriss. Hij las het snel.

"Het is een beetje een dom boek, heel Amerikaans, maar het idee om je eigen leven te ontwerpen, veel activiteiten te ondernemen en een passief inkomen te genereren zodat je niet constant hoeft te produceren, sprak me aan. Genoeg om te bedenken dat ik Saxo Bank wilde gaan verlaten. Nu loopt mijn zakelijke carrière ten einde. "

Lars Jensen had geen keus, vond hij. In zijn zakelijke carrière verspilde hij zijn tijd aan interne politiek en papierwerk tussen afdelingen.

Wat als hij 100 procent van zijn tijd zou gebruiken om waarde te creëren voor klanten en gemeenschappen?

Lars Jensen Scale Capital BARONS

Niet zomaar een project


Lars Jensen keerde in 2008 terug naar Denemarken en richtte het teleconferentiebedrijf TelefonMøder op. Maar al snel voelde hij dat het niet genoeg was om aan zijn behoefte aan professionele uitdagingen te voldoen. Daarom was hij medeoprichter van twee andere bedrijven, het internetportaal Virksomhedszonen en een chatservice, die een jaar later door TDC werd overgenomen.


Als financiële onafhankelijkheid het eerste onderdeel was van het levensontwerp van Lars Jensen, drong destijds het tweede onderdeel tot hem door: betrokken zijn bij verschillende projecten en opwindende mensen uitkiezen om mee samen te werken.

"Ik heb een vrij grote bandbreedte voor wat ik kan zien, en ik verveel me snel als ik niets doe. Het is erg stimulerend om aan verschillende dingen te werken en het is de afgelopen 10 jaar een absoluut essentieel onderdeel van mijn leven geweest. "

Het door plezier gedreven leven


Tegenwoordig is Lars Jensen, als toonaangevende partner in Scale Capital, betrokken bij een aantal bedrijven. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van een aantal van hen, waaronder de Deense techstart-up Airtame, die met meer dan 100 medewerkers een van de nieuwe, grote succesverhalen van het Deense ondernemerschap is.


Hij kan terugkijken op een carrière waarin hij altijd heeft geprobeerd zichzelf te plaatsen waar de meeste kansen waren. Het meest cruciale is niet noodzakelijk geweest wat hij persoonlijk nu en hier kon bereiken, maar eerder waar het hem toe zou kunnen leiden.

Het is niet zonder weerstand tot hem gekomen. Keer op keer heeft hij nieuwe sociale netwerken moeten opbouwen omdat hij al 15 jaar in het buitenland woont. Dit was zeker vermoeiend. En zijn vriendinnen in de loop der jaren zijn het hier ook niet altijd mee eens geweest. En hij heeft vroeg besloten dat die geen compromissen wilt sluiten over zijn eigen leven. 

"Je kunt niet het leven van anderen leiden", zegt hij.


Is het niet eenzaam om jezelf steeds opnieuw te planten?

"Ik voel me heel goed in mijn eigen gezelschap. Ik vind het heerlijk om lichamelijk actief te zijn en op een mountainbike te rijden. Maar het is eenzaam als je er niet voor openstaat om anderen te ontmoeten. In Chicago ging ik naar een sociale club met beachvolleybal en vrijdagborrels, en het was niet omdat het altijd het coolste was, het was net zo goed om mensen te ontmoeten. "

De oefening om nieuwe mensen te leren kennen is nu weer opnieuw begonnen in Zwitserland. Lars Jensen en zijn vrouw zijn hier vorig jaar in de zomer naartoe verhuisd. Voordat ze de beslissing namen, hebben ze elkaar eerst in de ogen gekeken en ondervonden dat ze nog eigen niet zoveel van hun drukke vrienden in Denemarken te zien kregen, dus waarom zouden ze niet weer verhuizen?  Op naar de bergen van Zwitserland en de centrale ligging in Europa. Drie maanden later hebben ze besloten om de uitdaging aan te gaan en naar Zwitserland te vertrekken. 

Later op de dag voor dit interview reist Lars Jensen naar huis naar hun appartement aan het Aegerimeer. Terug naar zijn thuiswerkplek, waar hij elke ochtend naar de omliggende bergen kijkt. Ondanks hectische werkdagen met veel vergaderingen en veel reisactiviteiten, vindt hij tijdens het winterseizoen altijd tijd om te wandelen in de bergen of te skiën. Wanneer er verse sneeuw is gevallen kan de inbox wel even wachten en trekt hij eerst de skischoenen aan voor wat lekker ochtenduurtjes. 
Dat was het leven waarvan de jonge Lars Jensen droomde.

 Lars Jensen Scale Capital BARONS

 Lars Jensen i The CEO


MAN IN THE SHIRT
"De eer gaat naar de man die daadwerkelijk in de arena is, wiens gezicht ontsierd is door stof, zweet en bloed" - citaat Theodore Roosevelt in Parijs, 1910. In de portretserie "Man in the Shirt" ontmoeten BARONS-zakenmensen de gemene deler die ze hebben zichzelf in het spel en op het spel. Waar vinden ze moed? Wat is het belangrijkste dat ze onderweg hebben geleerd? En wat kunnen wij anderen van hen leren?


Facts

De 48-jarige Lars Jensen is een avontuurlijke veteraan.

Hij is een toonaangevende partner in het investeringsfonds Scale Capital en heeft jarenlange ervaring met het helpen van Deense start-ups de wereld in, met een speciale focus op de Noord-Amerikaanse markt. Scale Capital heeft sinds 2012 geïnvesteerd in 14 bedrijven, waarvan er zes zijn afgestoten. In december vorig jaar onthulde Scale Capital zijn tweede technologiefonds van DKK 150 miljoen. kr.

Voordat hij samen met zijn zakenpartner Kenneth Grunow in 2012 Scale Capital oprichtte, was Lars Jensen onder meer ondernemer achter het teleconferentiebedrijf TelefonMøder, dat werd verkocht aan het Deense ipvision.

Lars Jensen heeft een graad in markteconomie, een HD in buitenlandse handel en een MBA in financiën en ondernemerschap.

Hij heeft een aantal jaren in de Verenigde Staten gewoond, waaronder in San Francisco en New York. Sinds de zomer van vorig jaar wonen hij en zijn vrouw Tine in Zwitserland in een appartement naast het Aegerimeer, dicht bij de bergen, waar ze zowel skiën als mountainbiken.


Lars Jensen Scale Capital BARONS