Ondernemer en investeerder Jacob Risgaard:

Ondernemer en investeerder Jacob Risgaard: "De clown is mijn superheld"

October 2020

Man In The Shirt


In het weeshuis noemden ze Jacob Risgaard een paardebloemkind. Een kind dat overal kan groeien. Hoe slecht de omstandigheden ook zijn en hoeveel weerstand hij ook ondervindt.


En dat bleek de waarheid.

Van buitenaf is het verhaal van de 42-jarige serieondernemer en investeerder ondenkbaar.

Jacob Risgaard is mede-oprichter van een aantal succesvolle bedrijven binnen o.a. software, robots, logistiek en online handel. Centraal staat het driecijferige miljoenenbedrijf Coolshop, dat Jacob Risgaard in 2004 mede-oprichtte als een kleine groothandel.  

Het weeshuis is vervangen door een grote villa aan het strand van Frederikshavn (Denemarken). Hier woont hij samen met zijn vriendin en twee kinderen. Naast zijn drukke leven als serieondernemer en investeerder, verschijnt hij tegenwoordig ook op de nationale televisie in Denemarken. Jacob is een nieuwe "leeuw" in "The Lion's Den", de Deense versie van 'Dragon's Den'. Jacob Risgaard is een rolmodel geworden.


Als we de klok 30 jaar terugdraaien, zou niemand het kunnen voorspellen.

BARONS Jacob Risgaard



Oncontroleerbaar


30 jaar geleden werd Jacob Risgaard door zijn alleenstaande moeder het huis uit gezet. Ze had geen controle over haar zoon. Hij was een grensverleggende puinhoop en werd opgenomen in het weeshuis.

Een paar jaar later was het ook teveel voor het weeshuis. Hij kweekte hennepplanten in zijn vensterbank en had een slechte invloed op de andere kinderen.  

Als 15-jarige woonde Jacob al op zichzelf in een appartement van 10 vierkante meter. Een paar keer per week ging hij langs het gemeentehuis om valse bonnen in te leveren zodat hij zijn wekelijkse toelage kon binnenhalen en zijn kratten bier kon financieren.

Ook op school ging het slecht en werd hier vanaf gestuurd. Het kon bijna niet slechter gaan voor Jacob, maar op miraculeuze wijze weet hij zich een positie als voorzitter van de studentenraad te bemachtigen. Het was dus wel duidelijk dat Jacob iets wilde. Hij wilt alleen niks aannemen van andere mensen. Zoals hij het zelf citeert:

"Ik ben waarschijnlijk de minst gezaghebbende persoon ooit omdat ik nooit een autoriteit heb gehad."

Een paar jaar later start hij zijn eerste bedrijf. Hij importeert dvd-films uit de Verenigde Staten. Alles lijkt steeds beter te gaan, tot een woensdag in het jaar 2000. Hij wordt opgeroepen bij de bank i.v.m. zijn schuld, welke hij per direct moet terug betalen. Zijn bedrijf word de volgende dag failliet verklaard waardoor hij wederom zonder werk en opleiding zit met een schuld van 150.000 euro. 

BARONS Jacob Risgaard



Ik-kan-niet-dood


De veel gestelde vragen over Jacob Risgaard zijn: Hoe kan het dat een man die zoveel nederlagen heeft geleden, niet al lang geleden heeft opgegeven? Waar komt zijn vertrouwen vandaan?

“Ik ben ervan overtuigd dat je sterker in je schoenen staat als je een moeilijke jeugd hebt gehad. Ik ontwikkelde al vroeg een "ik-kan-niet-dood-gene". En ik heb geen opleiding, dus ik heb nooit geleerd wat niet kan worden gedaan ”, legt hij uit.

"Het is net als poker: het is gaaf om de juiste kaarten in handen te krijgen, maar het gaat erom hoe goed je je kaarten speelt. Ik ben verre van de slimste. Ik zeg altijd: ik ben niet zo goed in rekenen, maar ik kan het goed uitzoeken ”.


Hij kreeg een openbaring toen hij Malcom Gladwells bestseller "Outliers" las. Hier stond beschreven dat het een kracht is om een ​​ballast zoals hij te hebben. Het boek beschrijft hoe een groot deel van de mensen die ofwel een bijna-doodervaring hebben gehad of een moeilijke opvoeding hebben gehad, er vervolgens een grote kracht van kunnen maken omdat het het levensperspectief verandert.

"Veel mensen gaan het leven in alsof het leven hun iets verschuldigd is. Dat het leven leuk hoort te zijn maar in werkelijkheid keihard is. Maar wat nou als je hier anders in gaat. Dat je kippenvel krijgt als je wakker wordt, omdat het zo'n lekker weer is en wat de nieuwe dag weer met zich mee zal brengen. Dan word je dankbaar. "



Onverschrokken


Als ADHD iets was geweest toen Jacob Risgaard naar school ging, zou hij waarschijnlijk de diagnose hebben gekregen. Hij heeft een onvermoeibare energie. In het hoofdkantoor van Coolshop in Nørresundby staat bij de ingang in gigantische letters "VILDERE" wat vertaald kan worden naar, wilde, barbaar of woesteling. Dat past wel aardig met zijn zakelijke mantra.

Jacob Risgaard heeft geen natuurlijk stopblok. Noch wanneer hij aan het werk is, noch wanneer hij in zijn vrije tijd met een van zijn snelle wagens de racebaan oprijdt.

"Ik ben nergens bang voor. Ik heb geen grenzen. Ik ben altijd de eerste die de bocht uit vliegt als ik races rij, want ik zoek altijd de grenzen op. Ik weet dat het een keertje mis kan gaan, dus ik moet wel voorzichtig zijn met waar ik mezelf in stort."

Het is een keer gebeurd dat Jacob Risgaard er bijna niet meer was geweest. Hij had bijna drie dagen non-stop gewerkt. Zijn lichaam was bijna afgeschreven.

”Ik heb zo veel gewerkt dat ik er bijna aan onder ging.”

Die ervaring heeft ervoor gezorgd dat Jacob Risgaard iets meer werk van zich af heeft gezet. Tegenwoordig draagt ​​hij een, volgens zijn eigen verklaring, "oer-lelijke" Apple-smartwatch, die hem eraan herinnert om overdag wat korte pauzes van 3-4 minuten te nemen.

Jacob Risgaard BARONS

"Soms moet ik mezelf even helemaal afzonderen. Het gaat erom dat je de hersenen probeert uit te schakelen, want soms wordt het even teveel. Soms doen mijn kaken zeer omdat het te snel gaat. "

"Tijdens de opnames van de Lion's Den moest ik uiteindelijk naar een dokter om slaappillen te vragen. Toen ik 's avonds terugkwam na een hele dag filmen, tolde mijn hoofd gewoon rond. Ik kon de stroom niet meer uitschakelen. "



Alleen goed met anderen


Jacob Risgaard heeft ondervonden dat hij zijn drukte niet in toom kan houden. Omdat Jacob Risgaard bijna manisch kan zijn, is hij afhankelijk van een of meer partners die de onbalans kunnen compenseren.

“Ik ben alleen goed in een bedrijf als ik met iemand samen ben. Ik ga geen CEO worden. Alleen al de gedachte aan functioneringsgesprekken maakt me al gek. "

"Ik ben goed in het vooruit helpen, en ik ben heel goed in het voelen wat mensen willen. Mijn grootste kracht is waarschijnlijk empathie. "

De clown als rolmodel


Jacob Risgaard heeft nog een andere kracht: hij is niet bang om te falen en een lachertje te worden. Die angst werd al vroeg in zijn leven weggenomen door de echtgenoot van zijn tante, voormalig voetbalspeler Max Rasmussen, die het huis beplakt heeft met foto's van clowns.

"De clown is een heel goed plaatje. Een clown is niet bang om te vallen in het midden van de manege en zichzelf voor de gek te houden om anderen gelukkig te maken. Hij is niet bang om te experimenteren en wat ballen in de lucht te gooien. Het kan zijn dat ze allemaal op de grond vallen en mensen lachen. Maar op een gegeven moment wordt hij goed in jongleren. Ik heb dat meegenomen - om mezelf niet zo plechtig op te nemen en tot het uiterste te durven gaan om anderen te plezieren. De clown is mijn superheld. "

 

BARONS Jacob Risgaard 

 Jacob Risgaard in The Consultant


MAN IN THE SHIRT ”De eer gaat naar de man die daadwerkelijk in de arena is, wiens gezicht ontsierd is door stof, zweet en bloed” - citaat Theodore Roosevelt in Parijs, 1910. In de portretserie ”Man in the Shirt” ontmoet BARONS zakenmensen die zichzelf in en op het spel hebben gezet. Waar vinden ze moed? Wat is het belangrijkste dat ze onderweg hebben geleerd? En wat kunnen wij anderen van hen leren?

Facts


Jacob Risgaard heeft energie voor 2.

Als marketingdirecteur en grootaandeelhouder in de online winkel Coolshop, werkt hij hard aan de ontwikkeling en het uitbreiden van het driecijferige miljoenen-bedrijf dat in zeven landen actief is. Naast Coolshop is Jacob Risgaard ook mede oprichter van een aantal andere bedrijven; het pakketdistributiebedrijf Coolrunner, het robotbedrijf Intelligent Marking en het speelgoedbedrijf Kids Coolshop. 

Hij is ook een nieuwe "leeuw" in "The Lion's Den" en heeft in dit verband ervoor gekozen in BARONS te investeren.

Jacob Risgaard is geboren en getogen in Sæby bij Frederikshavn. Zijn vader is Italiaans, maar kwam pas laat in het leven van Jacob Risgaard. Hij heeft geen opleiding en begon zijn volwassen werkzame leven als dj op de lokale radio. Daarna werkte hij als freelancer en importeerde dvd-films uit de Verenigde Staten. In 2004 was hij mede-oprichter van Coolshop, dat sindsdien gigantisch is gegroeid.


Thuis woont hij met zijn vriendin en twee kinderen in een grote villa direct aan het strand van Frederikshavn.

BARONS Jacob Risgaard