Kevin Magnussen: Je moet op zoek naar je zwakke punten

Kevin Magnussen: Je moet op zoek naar je zwakke punten

September 2021

Man In The Shirt

Je bureaustoel kan helaas geen 300 km per uur rijden. Toch kun je inspiratie halen uit de gedachten die coureur Kevin Magnussen tijdens zijn carrière heeft gehad. Gedachtes over doelen stellen, samenwerken met zijn team en kunnen presteren onder maximale druk. BARONS heeft hem in Kopenhagen ontmoet om daarover te praten.

Kevin Magnussen ontvangt ons met zijn acht maanden oude dochtertje op zijn arm. Hij is net vader geworden, naar Denemarken verhuisd en heeft zijn doelstelling om wereldkampioen in de Formule 1 te worden achter zich gelaten. 2020 beschouwt Kevin zelf als een sabbatical jaar. Een ommekeer in het leven van een zeer doelgerichte 28-jarige.

Kevin Magnussen torpedeert snel alle theorieën dat succes het stellen van hoge maar realistische doelen vereist.

 

Kevin magnussen in Barons shirt

Het doel is om de beste te zijn

“Voor mij zijn kleine doelen niet relevant. Er kan maar één algemeen doel zijn, en dat is de beste zijn, winnen. Het is altijd mijn doel geweest om wereldkampioen in de Formule 1 te worden. Je komt niet ver als je tevreden bent met minder dan de beste zijn in je sport", zegt Kevin Magnussen kalm en als de normaalste zaak van de wereld.

Zoals de meesten zullen weten, is het een doel dat hij niet heeft bereikt. Zeven jaar lang, vanaf 2014, reed hij Formule 1 voor McLaren, Renault en Haas. In 2020 verliet hij de formule 1 en het is onwaarschijnlijk dat hij terugkeert.

"Het is moeilijk geweest. Het doel om wereldkampioen te worden zat diep in mij. Het succes om in de Formule 1 te komen was geen succes voor mij. Ik denk zelfs dat het vasthouden aan mijn algemene doel om wereldkampioen te worden me ertoe heeft aangezet om überhaupt in de Formule 1 te kunnen komen. Maar wanneer je eenmaal kiest om te stoppen moet je ook kunnen zeggen dat je je best hebt gedaan. Als je terug kijkt gaat het erom of je toch tevreden kunt zijn”, zegt Kevin Magnussen.

Kevin magnussen Barons the Founder

Ook vertelt hij over enkele ervaringen waar hij nu met plezier aan terug denkt. Onder andere de eerste race in Melbourne, waar hij als nr. 3 over de finish kwam en zelfs 2de werd na een diskwalificatie. Kevin kijkt niet vaak terug naar zijn ervaringen - hij kijkt vooruit. Het nieuwe doel is om de 24-uursrace van Le Mans te winnen samen met het Peugeot-team waar hij volgend jaar voor rijdt.


Onofficiële leider

Racen kan er eenzaam uitzien. Een coureur achter het stuur. Binnen een professioneel autosportteam werken echter honderden medewerkers om de auto optimaal te laten rijden. De realiteit voor een coureur is dat hij volledig afhankelijk is van het team en de auto.

“De auto heeft een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de prestaties. Dat element is er overal in de autosport, ook al zijn de auto's hetzelfde. Er zal altijd een mogelijkheid zijn om de auto op verschillende manieren in te stellen”, zegt hij.

Daarom is het volgens Kevin Magnussen belangrijk om een ​​cultuur in het team te creëren waarin de ingenieurs niet bang zijn om hun mening te geven en goede ideeën uit te proberen.

“Als coureur heb je een indirecte leiderschapsrol. Je kunt een enorm verschil maken in het motiveren van het team. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor het eindresultaat. Wanneer je ontevreden bent - en dit laat zien, dan verspreidt het zich naar het team en dan verliezen ze het vertrouwen. Als er een technicus is die een fout heeft gemaakt en je gaat direct naar hem toe in het bijzijn van alle anderen en drukt zijn gezicht op de feiten, dan kan het zijn dat de andere denken; Ik moet gewoon voorzichtig zijn met wat ik doe. Dan creëer je angst in het team”, zegt Kevin Magnussen.

Hij besteedt ook niet veel tijd aan het verwijten van de auto of de andere teamgenoten voor gebrek aan resultaten.

“Je moet zelf kritisch genoeg zijn om te zeggen: het kan best zijn dat de manier waarop ik rijd het probleem veroorzaakt. Moeten we het proberen op te lossen via de afstelling en het ontwerp van de auto, of moet ik me gewoon aanpassen. Het is goed om eerlijk tegen jezelf te zijn.”

Geen ingenieur

Op de dag van de race is de coureur de baas. Het is niet meer mogelijk om fundamentele veranderingen te maken aan de auto. De bestuurder, en het hele team, werken om de perfecte balans in de auto te krijgen. De balans die tijdens de race het beste bij de bestuurder past. Het is een dans tussen de grote hoeveelheden data die sensoren in de auto verzamelen en het gevoel van Kevin Magnussen voor de auto.

“Je hebt teamleden die de veelheid aan data analyseren en bekijken wat wiskundig theoretisch de prestatie kan verbeteren. En dan heb je het gevoel van de coureur - hierin moet een balans worden gevonden. Het onderbuikgevoel van de bestuurder weegt het zwaarst. In een raceweekend gaat het er vooral om dat de coureurs een goed gevoel bij de auto hebben en dat de balans ongeveer is wat hij nodig heeft. De auto wordt tussen de races door verbeterd en dat is waar de technici echt moeten presteren. Ze moeten de zwakke punten in de auto aanpakken en verbeteren”, zegt hij.

Na een race geeft Kevin Magnussen gestructureerde feedback. 

“Ik heb lijsten met dingen die ervoor zorgen dat ik feedback krijg over de remmen, het rempedaal, het stuur, de grip op het stuur, mijn zitpositie, het vermogen van de auto om over hobbels te rijden. Van A tot Z. Hoe meer feedback je kunt geven, hoe makkelijker het is voor de technici om aan de bak te gaan. Maar het is ook belangrijk om te focussen op wat het belangrijkste is", zegt hij over het verslag dat na de races wordt geschreven.


Moeilijk om met druk om te gaan

De beste voetballers spelen ongeveer 50-60 wedstrijden per jaar en trainen bijna elke dag. Dit is niet hoe het is om autocoureur te zijn. Gedurende de hele carrière van Kevin Magnussen werd zijn seizoen beslist tussen 10 en 15 raceweekenden met drie testritten, één kwalificatie en één race. Er is vrijwel geen training in de auto tussen die weekenden. Met andere woorden, elke keer dat Kevin Magnussen in de auto stapt, is er extreme druk. Een druk waar hij niet altijd goed mee om kan gaan.

“Als ik een slechte start had van het seizoen, dan zou ik daarna veel te hard kunnen gaan en te veel risico's nemen om de winst na te jagen. Ik wilde het zo graag! Het betekende zoveel voor me dat het invloed had op mijn zenuwen en humeur wanneer het niet goed ging”, zegt hij.

Hij heeft geleerd zich te concentreren door zoveel mogelijk afleiding uit zijn raceweekenden te verwijderen. Het helpt hem om in zijn bubbel te komen.

“Ik geniet er het meeste van wanneer ik me op prestaties concentreer. Dan waardeer ik het enorm als er iemand is die alle praktische dingen bijhoudt. Er zijn veel vergaderingen en zaken in de loop van een weekend. Als ik met al deze zaken bezig moet zijn dan haalt het de focus weg. Ik voel me een diva als ik dit zeg, maar ik wil gewoon in mijn bubbel kunnen zijn”, zegt hij.

 Kevin magnussen by water in white Barons shirt

Een warm bad

Hij gebruikt zijn bubbel om na te denken over alle kleine en grote dingen die een verschil kunnen maken op de racedag. De setup van de auto, de strategie en zijn eigen rijgedrag. Het helpt hem ook om "de auto te kunnen voelen", zoals hij het noemt. Kevin Magnussen is zich er terdege van bewust dat het misschien wat abstract klinkt, maar hij vergelijkt zijn instelling met iets heel gewoons.

“Ik kan me voorstellen dat mensen dit gevoel herkennen bij het nemen van een warm bad. Je concentreert je niet, je zit gewoon en denkt. Dat is hoe ik me nu vaak voel in een raceweekend. Er is niet iets dat ik doe om erin te komen, het is gewoon iets dat gebeurt als ik op het circuit ben”, zegt hij.

Die focus zal hij volgend jaar gebruiken bij het Peugeot-team tijdens de World Sports Car Championships en te proberen Le Mans te winnen.


Dit hebben we geleerd van Kevin Magnussen


1. Creëer vertrouwen in het team: Als je een toppresteerder wilt zijn, moet iedereen in het team met zijn beste ideeën durven komen. Het vereist dat je de veiligheid creëert om fouten te maken.

2. Geef gestructureerde feedback en laat jouw getalenteerde mensen dit vertalen naar wat er moet gebeuren.

3. Verwijder afleiding om in de juiste focus (bubbel) te komen wanneer je onder druk moet presteren.

4. Wees eerlijk tegen jezelf en zoek actief naar gebieden waar je jezelf kunt verbeteren.

 

Kevin Magnussen: Zoek naar je fouten

“Je moet op zoek naar je zwakke punten. Bij andere sporten is het de beweging die het verschil maakt. Het gevoel van een tennisracket of een golfclub. Ik denk ook dat voetbal meer datagedreven wordt, maar zeker in de autosport zal dit nog belangrijker worden. Je kunt veel doen om je fouten te vinden, maar je moet er wel voor open staan. Excuses vind je makkelijk, maar je moet kritisch genoeg zijn om te zeggen: "het kan zijn dat mijn rijstijl dit probleem veroorzaakt.”

Kevin Magnussen in a white Oxford the Foudner shirt from BARONS

 

Kevin Magnussen in The Founder

 MAN IN THE SHIRT “De eer gaat naar de man die zich daadwerkelijk in de arena bevindt, wiens gezicht ontsierd is door stof, zweet en bloed” - citaat Theodore Roosevelt in Parijs, 1910. In de portretserie “Man in the Shirt” ontmoeten zakenmensen van BARONS die zichzelf in en op het spel hebben gezet. Waar vinden ze moed? Wat is het belangrijkste dat ze onderweg hebben geleerd? En wat kunnen wij anderen van hen leren?

Facts

Kevin Magnussen is 28 jaar oud maar heeft al veel ervaring als autocoureur. Hij begon als 2-jarige voor het eerst in een skelter en maakte zijn debuut in de Formule 1 in 2014. Hij is getrouwd met Louise Gjørup en samen hebben ze een dochter, Laura, van 8 maanden. Volgend jaar rijdt Kevin Magnussen voor het Peugeot-team.

Kevin Magnussen portræt